Dekstryna. Substancja bez której nie byłoby fajerwerków.
2018-08-04
Dekstryna. Substancja bez której nie byłoby fajerwerków.
Dekstryna (ang. Dextrin) czym jest owa tajemniczo brzmiąca substancja i jakie ma zastosowanie?Z punktu widzenia budowy chemicznej jest to grupa węglowodanów, na które składają się cukry proste połączone wiązaniami α-1,6- glikozydowymi.
Dekstryny powstają jako wynik hydrolizy skrobi. Tej samej skrobi, która stanowi podstawowe węglowodany w diecie człowieka.
Co ciekawe dekstryny powstają także w ludzkiej jamie ustnej w procesie trawienia pokarmu.
Dekstryna znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle np. przy produkcji klejów ale także stosuje się ją w branży spożywczej, jako substancję zagęszczającą słodycze.
Jako substancja silnie wiążąca dekstryna znajduje także zastosowanie przy produkcji fajerwerków.
W rzeczywistości jest kluczowym, immanentnym elementem wyrobów pirotechnicznych. Jako łatwo rozpuszczalna w wodzie odgrywa szczególną rolę przy wytwarzaniu efektu gwiazd i komet.
Bierze także udział w procesie granulacji czarnego prochu. Dekstryna jest odpowiedzialna za wiązanie kompozycji pirotechnicznej.
Dzięki swoim właściwościom scala całą mieszankę wybuchową, Innymi słowy jest ona pirotechnicznym spoiwem.
Dekstryna jest także niekiedy używana w połączeniu z czerwonymi i zielonymi fajerwerkami, wzmacniając ich efekty kolorystyczne.
Znaczenie tej grupy węglowodanów przy produkcji materiałów wybuchowych jest nieocenione zwłaszcza przy produkcji wyrzutni, ale dekstryna stanowi również integralny składnik dobrze wszystkim znanych i lubianych zimnych ogni.
Nazwa Dextrin może kojarzyć się fanom pirotechniki z innowacyjnym producentem fajerwerków - Dextrin Fireworks. Niedawno na naszym blogu pojawił się wpis o nowych produktach tej firmy - "El Titanio.Seria fajerwerków z hukiem"
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2018